„Probojenia” sau SCHIMBAREA LA FAŢĂ A DOMNULUI

Ştim sau aflăm că, în fiecare an, Biserica prăznuieşte, în ziua de 6 august, „Schimbarea la faţă a lui Hristos. Această sărbătoare religioasă este cunoscută în popor şi sub denumirea de „Probojenie”.

Profesorul Marcel Lapteş ne dezvăluie în lucrarea sa „Timpul şi sărbătorile ţăranului român” informaţii care se referă la „aspectul” estival al acestei sărbători.

*

Schimbarea la faţă a Domnului este sărbătoare cu roşu în calendarul ortodox şi „a fost asimilată de comunitatea tradiţională, în calendarul ţărănesc, drept despărţirea de vară când natura suferă schimbări evidente care vor duce la toamnă: pomii au frunzele îngălbenite, apele sunt mai reci, păsările se pregătesc pentru migraţie, iar reptilele şi insectele intră pentru iernat în pământ. Ţăranii îşi pregătesc uneltele pentru recoltat, iar calendarul lor agrar se aplică cu stricteţe de fiecare gospodar. În satele hunedorene sărbătoarea şi-a pierdut conotaţia tradiţională agricolă, rămânând însă puternică semnificaţia religioasă. <<În zâua „Schimbării la faţă” meream tăţi ai căşii la biserică să fim la slujba lu’ popa nost’… apăi făceam acas’ masă mare, de ne veneau şi rudele… nu să lucra nemica… era zî cu roşu doară. Dacă se făceau vrăji… nu ştiu… da’ babele mereau pe câmp de culegeau buruieni de leac… mai mult muşeţel, ferigi cu frunze, păpădie şi câte alte>> (Burs Letiţia, Jeledinţi, com. Mărtineşti).”  (Sursa: Lapteş, Marcel, Timpul şi sărbătorile ţăranului român, Deva, Editura Corvin, 2009; materialele sunt publicate cu acordul autorului). 🙂

6 responses to “„Probojenia” sau SCHIMBAREA LA FAŢĂ A DOMNULUI

  1. Domnul s-a schimbat la faţă. Ne-a arătat cine este. La noi, pe Pământ, îndeobşte în cuprinsul celei pe care o numim patria România, unii oameni încearcă să se schimbe la faţă nu pentru a se curăţi sau a se arăta aşa cum sunt, ci din neputinţa de a fi, de fapt, în vreun fel. De fapt – nici măcar oameni, că e prea mult. Avem dovada sus, sus de tot, pe o cracă unde unul stă suspendat aşteptând să-l halească ciorile. Să-l halească ciorile !!!

  2. Nu ştiam că se făceau şi vrăji în ziua aceasta 🙂 Bine punctat, bun articol.

  3. Pingback: contract « Everyday I Work so I am Alive!

Lasă un comentariu